Yük Bankası Tipleri Nelerdir?
Bilgi BankasıYük Bankası Tipleri Nelerdir?
Resistive Load Bank (kW)
Yük bankaları içerdikleri yük elemanına göre farklı gruplara sahiptir.
Rezistif Yük Bankası (kW)
En yaygın olarak kullanılan yük bankası tipidir. Güç kaynağını yüklemek için Rezistif dirençler yük elemanları içerir. Isıya karşı yüksek dayanımlı Cr-Al rezistans teller ya da plakalar kullanılarak imal edilirler. Bu yük bankalarında güç katsayıları cosø :1 dir.
Endüktif (Reaktif) Yük Bankası (kVAr)
İçlerinde “Endüktif” yük elemanları bulunur. Reaktif olarakta bilinirler. Endüktif elemanları oluşturmak için bakır tel sargılı bobin kullanılır Dirençli yüklerin aksine, endüktif yük akımı, gerilim sinüs dalgasından sonra tepe noktasına ulaşan sinüzoidal bir model izler, bu nedenle gerilim değişiklikleri için maksimum, minimum ve sıfır noktaları akımla faz dışıdır. Sonuç olarak, endüktif bobinler gecikmeli güç faktörleri üretir.
Karma Tip Combined Yük Bankası (kVA)
Aynı kabin içerisinde hem rezistif dirençler hem de endüktif bobinler içeren yük bankası tipidir. İçindeki rezistif ve endüktif elemanlar ayrı olarak çalıştırılabildiği gibi istenildiği taktirde kombine olarak çalıştırılarak güç katsayısı ayarlanabilir (cosø : 0 – 1). Genellikle bir şebekedeki ya da sistemdeki elektrik motorlarından ya da elektromanyetik cihazlardan etkilenen sistemleri simüle etmek için kullanılır.
Genel Özellikleri
Yük Bankaları farklı ihtiyaçlara uygun olarak çeşitli kabin tipleri ve havalandırma şekillerine sahip olarak üretilebilmektedir. Doğru sonucu almak için Yük bankası seçimi yaparken bu hususlara dikkat edilmelidir.